Kalohirek.hu: A Paprikafesztivállal egy időben Londont is eléri a „kalocsai-láz”

Exhibitions

The article bellow is in Hungarian, sorry about that written by a journalist in Kalocsa. Please find the direct link here.

A kalocsai Paprikafesztivál idén nem hivatalosan nemzetközivé válik. Egy lelkes, Angliában élő, de magyar gyökerekkel büszkélkedő vállalkozónő, Koch Krisztina Katalin ugyanis úgy döntött, hogy egészen az Egyesült Királyság fővárosáig viszi a rendezvény hírét és a – méltán reneszánszát élő – kalocsai népművészetet.

Szeptember 12-én, csütörtökön este 6 órakor, a Kalocsai Paprikafesztivállal csaknem tökéletesen egy időben nyílik a Londoni Magyar Kulturális Központban a Kalocsai népművészeti kiállítás és workshop. A szeptember 20-ig megtekinthető interaktív, színes tárlat megálmodója a városból elszármazott Koch Krisztina Katalin volt, aki egy magyar közösséget vezet a brit fővárosban és az ottani Balassi Intézettel ápolt jó kapcsolata által nyílt lehetőség arra, hogy úgy mutassa be a nagyvilágnak „szíve csücskét”, a kalocsai népművészetet, hímzést, festett porcelánt, pingálást és viseletet, ahogyan azt láttatni szeretné. Ehhez azonban segítségre is szüksége lesz, és örömmel venné, ha ebben azok közreműködnének, akik a leginkább szakavatottak a tárlat anyagát tekintve, nevezetesen a városban és a környékbeli szállásokon élők.

– Elsősorban én szervezem a kiállítást, a Balassi Intézet munkatársai viszont egy gyönyörű termet biztosítanak, nem beszélve arról, hogy ők is rengeteg munkaórát fektettek már ennek az anyagnak a bemutatására – vezette fel a különleges londoni programot Koch Krisztina Katalin (képünkön), aki azt is bemutatta, milyen egységekből épül majd fel a kalocsai kiállítás és workshop.
– Lenne egy történelmi rész, amely főként a korai kalocsai hímzésről és festésről szólna. Ebben szeretnék segítséget kérni, hogyha valakinek van otthon régi ruhaneműje, vagy olyan fényképe, amelyen ilyen viselet köszön vissza, nagy segítség lenne, ha kölcsön kaphatnám. Természetesen mindenre vigyázni fogok és hiánytalanul visszajuttatom a tulajdonosának – ígérte Krisztina. – Lesz egy éléskamra, a palackok alatt hímzett bordűrökkel, aztán egy másik sarokban az újabb kalocsait mutatnám be. Ezzel kapcsolatban is hasonló kéréssel fordulnék az olvasókhoz, mint az ókalocsai esetében – folytatta. – Aztán lesz egy olyan sarok, ahol Vesztergám Judit élőben mutatja majd be viseletben, hogyan pingálunk kalocsai motívumokat, valamint lesz egy bemutatórész, ahol a Kalocsai Porcelánfestő Manufaktúra termékeivel terítünk meg egy asztalt.

Így fest tehát a „klasszikus” része a londoni Kalocsa-kiállításnak, a modern és az interaktív egység pedig olyan fotókat foglal magába, mint azon hírességek képei, akiknek hétköznapi viseletén vagy egyenruháján feltűntek már a kalocsai virágok. Így minden bizonnyal a falra kerül majd Nicole Kidman színésznő, Jenson Button és Lewis Hamilton Forma 1-es pilóták, vagy Iker Casillas kapus képe.

A tárlat interaktivitása abban rejlik, hogy a látogatók nem csak megnézhetik, de ki is próbálhatják majd a hagyományos hímzést és pingálást. Sőt, kialakítanak hagyományos viseleti elemekből egy olyan sarkot, ahol az érdeklődők magukra is ölthetik a kalocsai viselet egy-egy darabját.

Segítse saját „kincseivel” a londoni kiállítást!

Amennyiben vannak otthon eredeti, régi kalocsai mintás örökölt ruhaneműi, esetleg fotói a nagymamáról vagy a dédimamáról, akik hordták is ezeket a darabokat, kérjük, hogy keresse meg az angliai kiállítást szervező Koch Krisztinát és tegye együtt színesebbé városunk bemutatkozását az Egyesült Királyságban! Kriszta elérhető a www.krisztinadesign.wordpress.com weboldalon, ugyanezen keresőszóval a Facebookon, vagy e-mailben a flowers@krisztinadesign.com e-mail címen!

Leave a comment